CBR Praktijkexamen




Voorbereidingstijd
Voorbereidingstijd CBR praktijkexamen
Door een overbelast systeem bij het CBR is het jammer genoeg nog niet mogelijk om aan te geven wat de precieze tijd voor een praktijkexamen zal zijn.
De reserveringstijd tot het eerste praktijkexamen in Amsterdam is gemiddeld 8 tot 10 weken, de reserveringstijd voor een herexamen is gemiddeld 5 tot 6 weken.
De rijschool kan alleen een praktijkexamen voor je aanvragen als je daar digitaal toestemming voor hebt gegeven. Doe dit dus op tijd, direct aan het begin van je rijopleiding. Dit doe je met een DigiD machtiging. Zonder deze machtiging is het niet mogelijk om het praktijkexamen aan te vragen!
meebrengen
Wat moet u meebrengen naar het CBR praktijkexamen?
Op de dag van het rijexamen moet je het volgende meenemen:
Een wettelijk toegestaan, geldig identiteitsbewijs.
Reserveringsbevestiging, deze ontvangt u per e-mail van het CBR (print deze uit en neem deze mee naar het rijexamen).
Aanbevelingsformulier van je tussentijdse toets (als je een tussentijdse toets hebt gedaan).
Zelfreflectieformulier (uitprinten, invullen en meenemen naar het rijexamen).


praktijkexamen tijd
Hoe lang neemt het praktijkexamen in totaal in beslag?
Het praktijkexamen voor de personenauto duurt 55 minuten. Dit is verdeeld in 15 minuten introductie en ongeveer 40 minuten rijden. In het examencentrum maakt u eerst kennis met de examinator/trice. Daarna worden de door u meegebrachte documenten gecontroleerd.
Vervolgens:
Loop naar de auto loop en doe de ogentest.
Hierna vraagt de examinator je om een aantal voorbereidings- en controlehandelingen op of in de auto uit te voeren.
Dan begint het rijden, dit is verdeeld in een deel zelfstandig rijden en een deel rijden op aanwijzingen plus de bijzondere manoeuvres.
De examinator/penningmeester let onder andere op je beheersing van de auto, je kijkgedrag, het verlenen van voorrang en het rekening houden met andere weggebruikers. Hij beoordeelt u op zeven onderdelen van het examen. Deze zijn terug te vinden op het zelfreflectieformulier.
Je krijgt tijdens het examen alle gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Het hoeft niet helemaal foutloos te gaan, het gaat om het totaalplaatje. Het is belangrijk hoe je reageert op het andere verkeer, hoe je eventuele fouten oplost en of je de situaties beheerst.
Kortom, de examinator / beoordeelt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Direct na het examen krijg je van de examinator in het examencentrum de uitslag te horen. Daarna bespreekt de examinator het zelfreflectieformulier met u.